Amoniak w chłodnictwie

Last modified date

Comments: 0

Amoniak bywa jednym z nieorganicznych związków chemicznych ogólnie występujących u nas w otoczeniu. Dzięki swym niezwykłym cechom, z których przeważnie nie zdajemy sobie epizody, jest ogólnie wykorzystany w biznesie, w głównej mierze chłodniczym. Co takiego wyróżnia go na polu pozostałych gazów? Co należałoby o nim wiedzieć? Jakie atrybuty decydują ,że tak przeważnie używa się go w przemyśle?

Amoniak w podstawowej formie to gaz palny. Spala się, wytwarzając przy tym jasny płomień. Dobrze jest być świadomym, iż w zestawieniu z powietrzem NH3 tworzy mieszaninę wybuchową, przeto przy używaniu jego opłaca się utrzymać specjalną ostrożność. Niemalże każdy wyciek opłaca się koniecznie zgłaszać i dążyć do jak najszybszego usunięcia awarii.

Wielce niemałe znaczenie rzeczywiste posiadają też atrybuty termodynamiczne amoniaku jak i jego umiejętność do przewodzenia ciepła. To na przykład dzięki tym cechom taki ciekawy gaz jest stosowany jako jeden spośród najsławniejszych czynników chłodzących, szczególnie w dużych urządzeniach chłodniczych.

Następną cechą charakterystyczną amoniaku jest jego niekoniecznie przyjemny, ostry aromat. Osoby, jakie miały okazję spożytkować to w swych budynkach, nawet do mycia piekarnika, oczywiście zapamiętają ten aromat na długo. Dzięki temu wycieki amoniaku łatwo jest zlokalizować bez potrzeby wykorzystywania profesjonalnego sprzętu, czy wzywania fachowców.

NH3 jest bezbarwny. Zazwyczaj przechowuje się to pod postacią skroplonego gazu, zwanego wodą amoniakalną. Dla bezpieczeństwa rutynowo umieszcza się to w butlach pod ciśnieniem.

Odpowiednio przechowywany oraz używany NH3 nie buduje niebezpieczeństwa dla ludzi. Nieprzestrzeganie głównych podstaw bezpieczeństwa oraz higieny pracy może jednak prowadzić do wybuchu.

admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Post comment